Tamara van der Linden 06-12813400 Bel mij
Geralde Boogaard 06-29268001 Bel mij
voorlichting

Dragen van je baby

Het dragen van je baby lijkt heel modern maar is al zo oud als de mensheid. In alle tijden en culturen droeg men baby’s, op verschillende manieren. Op de rug, buik of heup; in doeken, netten, banden, manden of kleding. Meestal werd het kind door de moeder (de voedselbron) gedragen, maar ook door andere familieleden.

Waarom  je baby dragen?

Dragen is niet alleen praktisch en gezellig. Je baby heeft er ook intense behoefte aan om dichtbij je te zijn en de draagdoek is een makkelijke manier om aan die behoefte te voldoen. In een draagdoek voelt je baby zich veilig omsloten, net als in de baarmoeder. Hij kan met al zijn zintuigen jou waarnemen: voelen, ruiken, zien, horen. Bovendien kan hij heel gemakkelijk aangeven dat hij wil drinken, en doordat hij dicht bij je is kan je snel op zijn signalen inspelen.

Je hebt als moeder vaak ook de behoefte om dicht bij je baby te zijn. Daardoor leer je jouw baby snel kennen en groeit je zelfvertrouwen in het moederen. Dicht bij je baby zijn bevordert ook het hechtingsproces. Dragen wordt ook veel door vaders gedaan.

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die veel gedragen worden over het algemeen minder huilen. Doordat een baby tijdens het dragen geschommeld en gewiegd wordt, is hij zo getroost als hij huilt. Omdat je snel kunt ingegaan op zijn behoeften omdat hij zo dichtbij je is, ontwikkelt je baby een goed gevoel van veiligheid.


Voordelen voor de moeder

Je baby dragen is praktisch: het kan overal, in de bus, trein, tram en thuis. Een draagdoek is licht,  neemt weinig plaats in en is multifunctioneel. Je kunt de doek ook gebruiken als dekentje, of over je schouder leggen wanneer je je baby even rustig wilt voeden. De combinatie met borstvoeding maakt je heel mobiel.

Het helpt je toch de karweitjes thuis te doen als je baby bijvoorbeeld nog niet slaapt: je hebt je handen vrij, en terwijl je bezig bent, valt je baby in de doek gemakkelijk in slaap. Is je baby ongedurig of huilerig, dan is hij in de doek gauw getroost.

Dragen vraagt in het begin wel wat oefening. De een is er sneller handig mee dan de ander. Maar het is leuk en geeft snel resultaat en ook vaders kunnen het doen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dragen of zelf een draagdoek leren knopen, dan kan je  een afspraak maken met een draagconsulent. Tamara kan je hierover meer vertellen.
Voor Culemborg e.o. is dat Gonneke