Tamara van der Linden 06-12813400 Bel mij
Geralde Boogaard 06-29268001 Bel mij
voorlichting

Tepelkloven, oorzaak en behandeling

Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. In de eerste dagen dat je borstvoeding geeft, kun je een onaangenaam, pijnlijk gevoel ervaren als je baby drinkt. Bindweefsel en melkkanalen moeten wat worden opgerekt. Als je baby goed is aangelegd, verdwijnt dit vervelende gevoel meestal snel.

Zere, beschadigde tepels komen meestal niet voor als de baby goed aan de borst gaat of je op de juiste wijze kolft. Helaas lukt dat niet altijd en dan is het goed hoe je de huid van de tepels kunt behandelen om het genezingsproces te versnellen.

Film uit de serie borstvoeding van Global Health Media Project

Mogelijk oorzaken

Achterhalen van de oorzaak is belangrijk om te voorkomen dat het probleem steeds terug keert.
De meest voorkomende oorzaak is het niet goed aanleggen van de baby. De baby neemt geen grote hap, ligt niet juist ten opzichte van de tepel bij het nemen van de hap, of "hangt" aan de borst.
Andere oorzaken kunnen zijn een afwijkende positie of lengte van de tongriem (verkorte tongriem), verkeerd gebruik van de tong of spruw.

Bij kolven kan een niet goed passend borstschild, een te hoge zuigkracht of het niet juist verwijderen van het kolfschild de oorzaak zijn.

Mocht je er alleen of samen met de kraamzorg, het consultatiebureau niet uitkomen, neem dan gerust met een van ons contact op. Wij helpen je graag verder om de oorzaak te achterhalen en te bespreken welke behandeling passend is.

Behandeling

Tepelkloven geven pijn en ongemak. Een vochtige wondgenezing bevordert het genezingsproces. Daarnaast verzacht het ook de pijn. Je kunt hiervoor zuivere lanoline gebruiken. Dit geeft zelden allergische reacties en hoeft niet van de tepel gewassen te worden voor de volgende voeding.
Vochtige wondgenezing kan ook door het gebruiken van Hydrogel compressen. Dit werkt tevens verkoelend.
Het vastplakken van korstjes aan het zoogkompres of de BH, wordt hiermee ook voorkomen.

In sommige gevallen is de doorbloeding van de tepel, door druk van compres en BH, niet optimaal voor snelle wondgenezing. Het dragen van tepelbeschermers in de BH kan zorgen voor betere doorbloeding.

Toepassing zuivere lanoline

Dep het wondvocht of bloed.
Beetje lanoline tussen de vingers wrijven, zodat het warm wordt.
Lanoline op de tepel smeren, zodat het aan de huid blijft kleven.
Lanoline niet verwijderen voor het voeden of kolven.
Iedere voeding / kolf beurt opnieuw aanbrengen.


Zuivere lanoline: Purelan van Medela of Gold Cream van Ardo
Hydrogel compressen: Rite Aid of Mother Mates